Pitten en Zadenbrood

Een ideaal brood als je op een makkelijke en lekkere manier meer pitten en zaden wilt eten. Je hebt er behoorlijk wat verschillende pitten en zaden voor nodig, maar het is sowieso een goed idee om deze op voorraad te hebben. Je begint met dit recept een dag van te voren, want het staat een nacht te rusten.
Ingrediënten voor 1 brood van 15 plakken
- 135 gram zonnebloempitten of pompoenpitten of een mix
- 90 gram lijnzaad
- 65 gram hazelnoten, grof gehakt
- 145 gram havermout
- 2 el chiazaad
- 4 el psylliumvezels*
- 1 tl zout
- 1 el (rauwe) honing of ahornsiroop
- 3 el kokosolie, gesmolten
- 360 ml water
Zo maak je het
Meng alle droge ingrediënten in een kom. Meng daarna de gesmolten kokosolie met de honing of ahornsiroop en het water in een andere kom. Voeg nu de natte ingrediënten en de droge ingrediënten bij elkaar en roer goed door.
Pak nu een cakeblik en een vel bakpapier. Verkreukel het bakpapier, haal het weer uit elkaar en bekleed nu het bakblik ermee. ( dit is namelijk de makkelijkste manier :)). Stort het deeg in het bakblik en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
Dek het blik nu af met een theedoek en laat het een nacht, buiten de koelkast, rusten.
De volgende dag verwarm je de oven voor op 170° en bak je het brood 20-25 minuten in de oven. Na 25 minuten haal je het brood voorzichtig uit de bakvorm, leg je een vel bakpapier op het rooster en het brood daarop. Nu bak je het nog eens zo'n 35 tot 40 minuten.
Laat het brood nu volledig afkoelen. Je kunt het 5 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel, invriezen kan ook.
*psylliumvezels koop je bij een natuurvoedingswinkel, maar tegenwoordig ook bij de meeste supermarkten.
Dit recept is geïnspireerd op een versie van het brood van leefpuurnatuur en mag ik met toestemming van Lynda publiceren