Granola

Altijd lekker om in huis te hebben. Ik maak dit recept al jaren en het is gebaseerd op de versie van de Green Kitchen Stories.
Ik ben steeds meer gaan variëren met noten en zaden.
Droge Ingrediënten:
- 1 cup / 100 gram grove havervlokken ( of een combinatie van havervlokken en boekweitkorrels)
- 1 cup / 150 gram gemengde zaden en ongebrande noten zoals walnoten, pecannoten, amandelen.
- Snufje zeezout
- 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden
Natte Ingrediënten:
- 1 ½ eetlepel kokosolie
- 1 ½ eetlepel ahornsiroop, honing of dadelstroop
- 1 rijpe banaan
Verwarm de oven voor op 200©. Hak eventueel de grote noten wat kleiner en doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Meng de natte ingrediënten in een blender, de staafmixer of gewoon met een vork tot een glad mengsel. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en mix alles goed door.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid hier het granola-mengsel over in een dunne laag.
Schuif in de oven en zet de timer op 10 minuten. Haal na 10 minuten de bakplaat uit de oven en schep alles om. Zet weer terug in de oven en kijk na 7 tot 10 minuten hoe de granola eruit ziet. Zet eventueel nog een paar minuutjes terug in de oven. Ik maak mijn granola vaak wat donkerder, zodat het echt knapperig wordt. Bak het net zolang totdat jij het lekker vindt.
Laat het goed afkoelen en bewaar in een afgesloten pot. Het blijft zeker een maand goed.
Wil je er echt een suikervrije variant van maken dan vervang je alle natte ingrediënten door drie eiwitten die je eerst stijf klopt en dan door het mengsel heen spatelt. Je kunt er achteraf wat rozijnen of stukjes abrikoos doormengen voor een zoetje.
Lekker :
- Op je Griekse yoghurt, kwark of skyr
- Op de havermoutpap voor een stevige bite
- In een kom met kefir of amandelmelk en fruit
- Als tussendoortje bij wat plakjes banaan of schijfjes appel